Milli Eğitim Akademisi Nedir? Kimleri Kapsıyor? Nasıl İşliyor?
-
2024 yılında kurulan Milli Eğitim Akademisi, öğretmenlik mesleğine adım atmak isteyen adaylar için yepyeni bir süreç başlattı. Peki bu akademi tam olarak ne işe yarıyor? Eğitim süreci nasıl işliyor, kimler başvurabiliyor ve akademiye kabul edilen adayları neler bekliyor?
Milli Eğitim Akademisi Nedir?
Milli Eğitim Akademisi, öğretmen adaylarının mesleki yeterliliklerini artırmak ve eğitim kalitesini yükseltmek amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 2024 yılında kurulmuştur. Akademi, öğretmen adaylarına teorik ve uygulamalı eğitimler sunarak, onları öğretmenlik mesleğine en iyi şekilde hazırlamayı hedeflemektedir.
Kuruluş Amacı ve Görevleri
Akademi’nin temel amacı, öğretmenlerin mesleki gelişimlerini desteklemek, eğitimde kaliteyi artırmak ve modern eğitim tekniklerini öğretmen adaylarına kazandırmaktır. Öğretmenlik mesleğine hazırlık eğitimi programları, yönetici yetiştirme programları ve görevde yükselmeye yönelik eğitim programları hazırlayıp uygular.
Eğitim Süreci ve İçeriği
Akademi’de verilen hazırlık eğitimi; teorik ve uygulamalı derslerden oluşur. Eğitim süresi, adayın mezun olduğu yükseköğretim programına bağlı olarak 3 veya 4 dönem olarak planlanmıştır. Her teorik dersten en az iki yazılı sınav yapılır, uygulamalı derslerde ise üç kez değerlendirme uygulanır.
Başvuru Süreci
Milli Eğitim Akademisi’ne başvurular KPSS puanına göre yapılmaktadır. Uygun görülen adaylar, akademide kapsamlı bir eğitim sürecinden geçtikten sonra sözleşmeli öğretmen olarak atanma hakkı kazanırlar.
Yapılanma ve Yönetmelik
19 Mart 2025 tarihinde yayımlanan yönetmelikle Akademi’nin teşkilat yapısı, görevleri ve çalışma usulleri belirlenmiştir. Akademi bünyesinde oluşturulan Akademik Kurul, eğitim programlarını hazırlama, öğretmen yeterliklerini belirleme ve eğitimlerin etkinliğini takip etme görevlerini üstlenmektedir.
Sınav Süreci
Öğretmen adaylarının Akademi’ye kabulü, ÖSYM tarafından düzenlenen Millî Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı (MEB-AGS) ile gerçekleştirilmektedir. İlk sınav 13 Temmuz 2025 tarihinde yapılmıştır.